Cercetătorii de la Universitatea din Lancaster, Marea Britanie, au descoperit că aroma alimentelor acţionează ca o “maşină a timpului” şi ajută persoanele în vârstă să-şi recupereze amintirile uitate, scrie revista HCI – Human Computer Interaction, potrivit Rador.
Descoperirea ar putea ajuta la studiul demenţei şi la căutarea metodelor de combatere a bolii.
La studiu au participat 12 voluntari adulţi. Pentru scopurile sale, autorii săi au adunat 72 de amintiri, dintre care jumătate erau legate de mâncare. Pentru a crea indicii individuale pentru fiecare participant pe baza mirosurilor şi gusturilor, specialiştii au imprimat pe un printer 3D bile comestibile aromate care imitau mâncarea pe care voluntarii o gustaseră anterior. Participanţii au mirosit şi au gustat bilele, apoi au povestit despre evenimente din trecut.
CITEȘTE ȘI: Vitaminele esențiale pentru memorie: Au grijă de sănătatea nervilor și a celulelor roșii din organism
Metoda a ajutat majoritatea pensionarilor să-şi amintească mai clar şi mai detaliat evenimente de acum 25 de ani, la care în zilele obişnuite nu s-ar fi gândit.
Oamenii de ştiinţă explică faptul că este posibil ca diferite feluri de mâncare să trezească amintiri foarte vechi care sunt ascunse în cele mai îndepărtate “sertare” ale creierului persoanelor în vârstă.
CITEȘTE ȘI: Pericolul pierderilor de memorie – Cum să nu lași stresul sau epuizarea să-și pună amprenta pe memoria ta
Potrivit cercetătorilor, rezultatele ar putea ajuta la studiul demenţei şi la căutarea de modalităţi pentru combaterea acesteia – de exemplu, crearea de asistenţi de memorie multisenzoriali pentru a uşura viaţa persoanelor în vârstă.